Spring naar content

Locus: alles onder één dak

Op jezelf wonen vraagt veel vaardigheden: boodschappen doen en koken, zorgen dat je met je geld uitkomt, je huis en je was bijhouden en óók nog op tijd op school of op je werk komen. Ga er maar aan staan! Hoe doe je dat als je hoofd vol zit omdat je autisme hebt, of als je last hebt van stemmen, angsten of depressies?

Steeds meer jongvolwassenen met psychische problemen vallen tussen wal en schip. Ze kunnen na hun 18e geen beroep meer doen op jeugdzorg. Wel is er behoefte aan hulp, vaak op verschillende terreinen. De weg vinden in de ingewikkelde wereld van de zorg is moeilijk. Je hebt met veel verschillende instanties en met tal van hulpverleners te maken. Zelf de regie pakken en de hulp zó organiseren dat de jongere echt verder komt is lastig.

Soort studentenhuis

Om dit op te lossen heeft Kwintes een uniek programma ontwikkeld: Locus. Kwintes biedt hiermee therapie, begeleiding en wonen aan op één locatie, gewoon in de wijk. De jongeren hebben allemaal een eigen studio en moeten in principe alles zelf doen. Gedurende de dag gaan de jongeren naar school, stage, werk of dagbesteding. De begeleiding helpt hen bij het organiseren van dit alles.

Begeleider Kim: ‘Het is een soort studentenhuis maar dan met begeleiding en therapie.’

Welke hulp is er dan zoal?

Woonbegeleiders ondersteunen bij praktische zaken, zoals koken en wassen. Therapie, bijvoorbeeld om te leren omgaan met angsten, geeft een GZ-psycholoog of een psychomotorisch therapeut. Een trajectbegeleider zoekt samen met de cliënt naar een passende job. En een persoonlijk begeleider helpt om de regie over dit alles te houden en zet bijvoorbeeld samen met de jongere de financiën op een rijtje. GZ-psycholoog Janneke Vencken: ‘Alle hulp is aanwezig, maar je bent niet verplicht om alles af te nemen. Hierdoor worden jongeren efficiënt geholpen en dat merk je aan hoe snel ze zich binnen korte tijd ontwikkelen. Ook de ouders betrekken we bij het traject. En die zijn vaak opgelucht, dat de stap naar zelfstandigheid vaak beter gaat dan verwacht.’

Startpositie

Voor de jongeren is het prettig dat er korte lijnen zijn tussen de begeleiding en de behandelaar. Jari, een van de jongeren, geeft aan dat hij nu minder een drempel ervaart om naar een psycholoog te stappen. Jari: ‘De sfeer is daardoor een stuk meer ontspannen, de connectie is sneller gelegd dan wanneer ik ergens anders naartoe zou moeten.’ Janneke: ‘we kunnen vroegtijdig problemen aanpakken en dat voorkomt dat dingen uit de hand lopen. Denk aan in de schulden komen, vervuild, geïsoleerd of verslaafd raken. Een goede startpositie in de maatschappij is het halve werk.’